De boreale skogene lagrer store mengder karbon og er levested for et omfattende biologisk mangfold, men hvor viktig er mangfoldet av sopp, bakterier og småkryp for dette karbonlageret? I Norge er det bare en liten andel av de boreale skogene som kan defineres som naturskog – skog som i liten eller ubetydelig grad er påvirket av mennesker. Majoriteten av norske skoger er betydelig påvirket av århundrer med aktivt skogbruk med omfattende plukkhogst fram til midten av forrige århundre, da flateskogbruket ble dominerende.
I EcoForest skal vi undersøke de langsiktige effektene av det moderne skogbruket på det biologiske mangfoldet i jord og død ved, og hvordan funksjonene disse små økosystemtjenerne utfører påvirker karbonlagringsprosessene. Studiene skal utføres ved å sammenligne eldre skoger hvor det tidligere har vært flatehogst, med skoger som aldri har vært flatehogd.
Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og er et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt
UiO er prosjektkoordinator og i tillegg er forskere fra NMBU, NIBIO og NINA involvert i prosjektet. Les mer om involverte personene her.
Øvrige partnere er Norges Skogeierforbund, NORSKOG, Oslo Kommuneskoger, SABIMA og WWF.